Verzija za printanje Magazin/Kulinarstvo
Veća izdvajanja za zimnicu

Ove godine mnoge domaćice u BiH neće uživati u jesenskim radostima pripremanja zimnice zbog visokih cijena voća i povrća na tržnicima. Usporedbe radi, u odnosu na prošlu godinu, cijene voća i povrća u prvim oktobarskim danima značajno su povećane, a trgovci povećanje cijena pravdaju ovogodišnjom sušom i slabim urodom te visokim cijenama uvoznog voća i povrća.

zimnica

Bilo kako bilo, Bišćani će morati zavući ruku dublje u novčanik ako žele pripremiti zimnicu. Posebno je zanimljivo da na bihaćkoj tržnici, gdje se samo može kupovati na veliko, nema vaga i kantara. U svakom slučaju, i prodavači i prekupci su na dobitku. Zanimljivo je da se voće i povrće najviše dovozi iz Gradačca i Distrikta Brčko, dok se ne zna gdje krajiško voće i povrće odlazi.

Iako su domaćice ranije govorile "domaće je zdravije", te su uglavnom zimnicu pravile same, danas se, ipak, većina njih odlučuje za kupovinu gotove zimnice.Za 10 kilograma ajvara potrebno je 15 kilograma paprika i devet kilograma patlidžana, tri litre ulja, te ostalo povrće i začini. Ako uzmemo u obzir da kilogram paprika na pijacama košta dvije KM, a vreća patlidžana od četiri kilograma dvije i po KM i tome dodamo cijenu ulja i svega ostalog što je potrebno, račun će iznositi oko 60 KM. Tegla jednog kilograma gotovog ajvara košta 4,89 KM.

Međutim, ima i domaćica koje sumnjaju u kvalitet gotove zimnice, te će je, ipak, spremati same. Jedna Banjalučanka kaže da će ove, kao i svake, godine spremati zimnicu kod kuće, te će praviti ajvar, kisele krastavce, paprike i turšiju. Navela je da za spremanje zimnice za njenu petočlanu porodicu mora izdvojiti oko 400 KM.

Cijene voća i povrća

Bihać:
Kilogram karfiola od 2 do 3,5 maraka, obični krastavac od 5 do 7 po vrećici, kornišoni 8 do 10, crni i bijeli patlidžan vrećica od 3 do 4,5 maraka, crveni luk jedna marka, paradajz od 2 do 3,5 maraka po kilogramu, vrećica od 6 kilograma krompira četiri marke, kupus crni i bijeli četiri marke po vrećici. Bijeli luk 4 marke po kilogramu, suhe šljive od 4 do 5 maraka po kilogramu, grah od 3 do 6 maraka. Voće po kilogramu: grožđe 3 marke, jabuke od 1,5 do 2,5, banane 1,5, marelice i naranče 2 marke, orah u jezgri od 12 do 15 maraka po kilogramu.

Banjaluka:
Kilogram "Vitaminkinih" kiselih krastavaca u banjalučkim prodavnicama je 2,35 KM, žutih paprika 2,34 KM, a crvenih 2,57 KM. Kilogram feferona je 3,27 KM, a kilogram cikle je 1,95 KM. Tegla ajvara od jednog kilograma je 4,89 KM.

Na pijacama se najviše traže krastavci i paprike, čija je cijena dvije KM po kilogramu, te kupus koji košta 0,80 KM. Kilogram mrkve je dvije KM, a vreća zelenog paradajza od sedam kilograma košta tri KM. Vreća paprika roga od tri i po kilograma košta pet KM, a babura četiri KM. Vreća krastavaca od pet kilograma je šest KM, a kupusa od 30 kilograma je sedam KM. Vreća luka od pet kilograma je četiri KM. Najskuplje su mahune i feferone koje koštaju tri KM po kilogramu, te karfiol koji košta dvije i po KM po kilogramu.


(8.10.2007 09:28:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.