Verzija za printanje BK dijaspora/Info
Bh. dokumenti u inostranstvu koštaju različito

bih pasosUkoliko neko želi i ima uvjete da postane građanin Bosne i Hercegovine, taj čin će ga različito koštati u zavisnosti koje državljanstvo traži - Federacije BiH ili Republike Srpske. Oslobođenje je istraživalo i došlo do skandaloznih podataka. Tako se, primjerice, prijem u državljanstvo RS-a u ambasadi i konzulatima naše zemlje u Njemačkoj naplaćuje svega 51 euro (oko 100 KM). No, aplikant za federalno državljanstvo BiH platit će skoro pet puta više odnosno 230 eura (oko 450 KM).

Po rješenja u BiH
Nisu ovo jedini apsurdi registrirani u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH diljem svijeta. Građani naše zemlje koji se privremeno nalaze u inostranstvu stalno se žale na drastične razlike cijena dokumenata od države do države. Stoga i ne čudi činjenica da ih se veliki broj odlučuje na dolazak u Sarajevo kako bi završili posao.

Tako, primjerice, u Njemačkoj u DKP mreži građani BiH ovjeru zahtjeva za otpust iz državljanstva plaćaju 150 eura (oko 290 KM), odricanje od državljanstva ih stoji 250 eura (oko 490 KM), a ovjera zahtjeva za prijem košta 307 eura (oko 600 KM). Isti cjenovnik ove vrste konzularnih usluga naplaćuje i Ambasada BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali ne i ona u Danskoj.

Tamo zahtjevi za ovjeru prijema i ispisa (otpusta) koštaju isto 2.365 danskih kruna (oko 620 KM), a zahtjev za odricanje od bh. državljanstva je čak 3.550 kruna (odnosno 930 KM).

Slično je i u Kanadi. Ukoliko se u toj zemlji u našoj ambasdi podnose zahtjevi za ovjeru prijema i otpusta iz državljanstva, takse su 455 kanadskih dolara (oko 590 KM), a izjava o odricanju bh. državljanstva košta 685 dolara (890 KM).

Pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Zoran Perković potvrdio je jučer za Oslobođenje kako su paradoksi u visini takse za ispise iz državljanstva nesrazmjerni.

„Na visinu takse utiče i standard zemlje u kojoj se predaje aplikacija, kao i troškovi života. Po mom mišljenju, taksu bi u našoj zemlji trebalo povećati, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima smanjiti“, naglašava Perković.

On je istakao kako ovakvo stanje pogoduje mešetarima koji na osnovu punomoći u nečije ime u BiH podnose zahtjeve za odricanje državljanstva čime sebi priskrbljuju profite i zarade. Kada je u pitanju odredba o visini administrativne takse za prijeme u državljanstva, ona su, navodi Perković, utvrđena entitetskim zakonima u čijoj je to nadležnosti i MVPBiH ne može tu ništa uticati.

Brojne pritužbe građani dostavljaju i na visinu takse za izdavanje pasoša BiH u DKP mreži naše zemlje u svijetu koja je, također, neujednačena.

Velika razlika
Tako cijena izdavanja bh. pasoša u Ambasadi BiH u Velikoj Britaniji košta 73 funte, što po sadašnjem kursu iznosi oko 190 KM, dok je za maloljetnike (do 16 godina) taj iznos 46 funti ili oko 120 KM. Ako se pasoš vadi u Danskoj, on košta za odrasle 920 kruna (oko 240 KM), a za maloljetne osobe 565 kruna (oko 150 KM). Cijena bh. pasoša u Kanadi je 180 dolara (oko 235 KM) za odrasle, odnosno 110 dolara (oko 145 KM) za djecu.

Putna isprava BiH u Belgiji košta 130 eura (oko 255 KM) kada su u pitanju odrasli, a za maloljetne osobe je 80 eura (oko 155 KM). U susjednoj Njemačkoj ista putna isprava košta jeftinije - 119 eura (oko 230 KM) odrasli i 73 eura (140 KM) maloljetne osobe. U Njemačkoj postoji mogućnost da građani koji imaju izbjeglički status pasoš izvade jeftinije i on tada za odrasle košta 68 eura (oko 130 KM), a 45 za maloljetnike (oko 90 KM). U ostalim DKP-ovima nije navedena ova mogućnost.

(oslobodjenje)

 


(22.01.2008 22:59:00)    Verzija za printanje 

(c) 2003-2006. Bosanska Kostajnica Online. All rights reserved.